ΑΡΚΕΥΘΟΣ – JUNIPERUS COMMUNIS L. – ΟΙΚ. ΒΕΛΟΝΟΕΙΔΩΝ – PINACEAE.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΡΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥ AΡΚΕΥΘΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΘΑΜΝΩΔΕΣ ΔΕΝΤΡΟ, ΓΝΩΣΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΚΕΔΡΟΣ, ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΙ, ΓΙΟΥΝΕΠΕΡΙΔΩΝ Κ.Α. Ο ΚΕΔΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΟΡΜΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΟ, ΥΨΟΣ 1 – 7 Μ. ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΒΕΛΟΝΟΕΙΔΗ ΦΥΛΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΑΝΑ ΤΡΙΑ. ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΗ – ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ. ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ, ΤΑ ΚΕΔΡΟΣΠΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΟΕΙΔΗ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΚΟΥΡΟ ΠΡΟΣ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΣΜΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ ΒΑΛΣΑΜΩΔΗ.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

  ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΧΟΛΕΡΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΔΡΟ ΚΑΠΝΙΖΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΤΣΙΝΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥ.

  ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ AΡΚΕΥΘΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΑΚΧΑΡΑ, JUNIPERINE, ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΡΕΤΣΙΝΙ, ΒΙΤΑΜΙΝΗ C, ΚΑΡΟΤΙΝΗ, ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ, ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε) Κ.Α. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΙΚΡΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΟΡΤΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ, ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΨΗ, ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ.

  ΤΑ ΚΕΔΡΟΣΠΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΟΦΟΡΟΥΣ ΟΔΟΥΣ. ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΚΑΛΟ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗΣ, ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΥΓΡΩΝ, ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ, ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΔΑΓΡΑ, ΝΕΥΡΑΛΓΙΕΣ Κ.Α. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΥΡΗΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ 4 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΩΡΕΣ. ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΑΡΚΕΥΘΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΡΟΓΧΙΚΩΝ ΑΠΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΩΣΕΙ ΤΟΥ ΒΗΧΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟΧΡΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΛΕΜΑΤΩΝ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΠΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ, ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΔΥΣΠΕΨΙΑ ΜΕ ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ. Ο ΚΕΔΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΡΟΦΗΜΑ ΤΣΑΓΙΟΥ, ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΛΤΗΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ, ΣΑΝ ΧΟΛΑΓΩΓΟ, ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΟΚΤΟΝΟ ΜΕΣΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΧΟΛΟΦΟΡΩΝ ΟΔΩΝ, ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ, ΔΥΣΠΕΨΙΑ, ΕΜΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΑΦΕΨΗΜΑ ΚΑΡΠΩΝ ‘Η ΤΟ ΜΑΣΗΜΑ 4 – 5 ΚΑΡΠΩΝ, 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.

  Ο ΚΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟ ΦΥΤΟ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΟΠΩΣ ΑΛΘΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ.

  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΑΛΓΙΕΣ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ, ΝΕΥΡΑΛΓΙΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΥΩΝ (ΚΡΑΜΠΕΣ Κ.Α.) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΨΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ. ΣΑΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΑΦΕΨΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΣΠΥΡΙΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ, ΧΡΥΣΗ, ΦΑΓΟΥΡΑ, ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ, ΠΛΗΓΕΣ, ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.

  ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΨΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΒΟΥΤΟ, ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΟΡΡΟΙΑ. ΑΛΚΟΛΑΤ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ (2 – 3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΡΑΙΩΜΕΝΕΣ (1:1) ΜΕ ΠΡΟΒΡΑΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ) ΣΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΝΕΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ, ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΨΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ.

  ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ,- ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ, ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

ΚΕΔΡΟΣΠΥΡΑ (ΚΑΡΠΟΙ ΚΕΔΡΟΥ):

  ΣΑΝ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΙΟΥΧΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ, ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΓΧΥΜΑΤΟΣ (1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΣΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ) – ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΦΑΓΗΤΟΥ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ. RP. FRUCTUUM JUNIPERI 50,0.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ:

ΑΦΕΨΗΜΑ: ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΜΕ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΒΡΑΖΕΤΑΙ Μ΄ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ. ΜΕΤΑ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΝΕΤΑΙ. ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ½ ΠΟΤΗΡΙΟΥ 2 – 3 ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.

ΑΛΚΟΛΑΤ (ΒΑΜΜΑ): ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ (1:20) ΣΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 70 % ΓΙΑ 1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ, ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 30 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ, 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΛΑΪΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΡΟΠΟ: ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΚΑΡΠΟΙ (ΚΕΔΡΟΣΠΥΡΑ) ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ Σ΄ ΕΝΑ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ 10 ΚΙΛΑ ΝΕΡΟ. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ (4 – 5), ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΩΝ ΚΕΔΡΟΣΠΥΡΩΝ, ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΣΑΝ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗ ΠΕΨΗΣ. ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟΥ,- ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ, ΩΣΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΔΡΟΣΠΥΡΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ. Σ΄ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΠΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ    

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ – ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΣ                             

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΗΟ’Ο ΡΟΝΟΡΟΝΟ

Ένα σχόλιο στο “ΑΡΚΕΥΘΟΣ – JUNIPERUS COMMUNIS L. – ΟΙΚ. ΒΕΛΟΝΟΕΙΔΩΝ – PINACEAE.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *