ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ – VALERIANA OFFICINALIS L. – ΟΙΚ. ΒΑΛΕΡΑΝΩΔΙΩΝ – VALERIANACEAE.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΓΝΩΜΕΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΕΤΕΣ, ΑΥΤΟΦΥΕΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΥΤΟ (ΉΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕ ΥΓΡΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ), ΥΨΟΥΣ 0,5 – 1,5 Μ., ΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ, ΑΓΡΙΟΣ ΖΑΜΠΟΥΚΟΣ, ΜΥΡΙΣΤΙΚΗ. Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΟΣΜΗ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΟΣ, ΣΩΛΗΝΟΕΙΔΗΣ, ΑΥΛΑΚΩΤΟΣ ΜΕ ΧΝΟΥΔΩΤΟΥΣ ΚΟΜΠΟΥΣ. ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΜΕ ΜΙΣΧΟ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ, ΑΜΙΣΧΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ, ΠΤΕΡΩΤΑ, ΜΕ 13 – 21 ΛΟΓΧΟΕΙΔΗ ΦΥΛΛΑΡΙΑ. ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΒΓΑΖΕΙ ΣΕ ΠΥΚΝΟΥΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΜΙΚΡΑ, ΑΣΠΡΑ, ΡΟΔΙΝΑ Η ΚΥΑΝΑ ΑΝΘΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΟΜΠΡΕΛΑΣ.

ΌΤΑΝ Η ΡΙΖΑ ΞΕΘΑΦΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ, ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ, ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΡΙΑΝΙΚΟΥ ΟΞΥ. Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΚΕΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΓΑΤΟΧΟΡΤΟ. Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ VALERE = ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΕΣ.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ BΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, Ο ΠΛΙΝΙΟΣ (23 – 79 Μ.Χ.) ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΣΤΑΓΟΝΩΝ (ΒΑΜΜΑ) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΥΡΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ, ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.

ΚΥΡΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ (0,5 – 3 %), ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΒΑΛΕΡΙΑΝΙΚΟ, ΒΟΡΙΚΟ, ΚΑΜΦΕΝΙΚΟ, ΠΙΝΕΝΙΚΟ, ΑΖΟΥΛΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕΚΙΤΕΡΠΙΝΙΚΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΙΚΟ, ΒΟΡΙΚΟ, ΜΥΡΜΗΓΚΙΚΟ, ΜΗΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΒΑΛΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΧΟΤΙΝΙΝΗ,- ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΣΤΥΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ,- ΤΟ ΓΛΥΚΟΝΙΚΟ VALERIDE ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΑ.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΙΚΡΟ, ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΤΟ ΜΕ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΜΥΡΩΔΙΑ. ΗΡΕΜΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑ ΣΑΝ ΣΠΑΣΜΟΛΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΕΙΩΝ ΜΥΩΝ, ΥΠΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ, ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΨΗ, ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ. ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΝΤΙΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΙΚΕΣ (ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ) ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΔΡΑΣΗ. ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΣΑΓΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΘΜΑ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΣΤΕΡΙΕΣ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ. Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ, ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΦΛΕΒΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ. ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΣΑΓΙΩΝ, ΒΑΜΜΑΤΟΣ, ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΩΝ ΔΡΑ ΣΑΝ ΥΠΝΩΤΙΚΟ. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ, ΥΣΤΕΡΙΑΣ, ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΜΜΗΝΩΝ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ, ΦΟΒΟ, ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΑΜΜΑ (ΑΛΚΟΛΑΤ) ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ (ΣΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 3- 5 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ) ΣΥΝΙΣΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΑ ΣΕ ΧΛΙΑΡΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΤΣΑΙ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ. ΎΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΖΕΤΑΙ. ΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΡΤΑ Η ΦΟΡΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΖΑΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ, ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ. ΤΕΤΟΙΑ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (ΣΕ ΠΙΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ, ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ. ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΞ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ.

ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΑΝ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ,- ΣΑΝ ΧΟΛΑΓΩΓΟ ΜΕΣΟ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ, ΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΟΛΟΦΟΡΩΝ ΟΔΩΝ,- ΣΤΟΝ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟ ΕΛΑΤΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ.

Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΚΟΙΛΟΥΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΤΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΕΡΙΑ ΣΤΑ ΕΝΤΕΡΑ.** ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΛΥΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ ΔΥΝΑΤΑ,- ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΣΑΙ ΡΙΖΩΝ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ (1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Σ’ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ, ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ½ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΚΑΘΕ 2 ΩΡΕΣ Η ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΣΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΡΙΖΕΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ, ΣΠΟΡΟΙ ΜΑΡΑΘΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ ΣΕ ΙΣΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ.

ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΜΑΧΟ-ΕΝΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΟΛΙΚΟΥΣ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΤΣΑΙ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΚΛΥΣΜΑΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΚΛΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 – 15 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΣΑΙ ΡΙΖΩΝ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΑΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΜΙΑ.

Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΚΛΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ. ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣΙΟΥΝΤΑΙ ΣΑΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: ΤΥΦΟ, ΧΟΛΕΡΑ, ΣΚΑΡΛΑΤΙΝΑ. ΑΛΚΟΛΑΤ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ Η ΛΕΟΝΟΥΡΙΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΠΟ 2-5 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ (ΠΕΡΑ ΤΩΝ 2 ΜΗΝΩΝ) ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ, ΖΑΛΑΔΕΣ, ΑΦΗΡΗΜΑΔΑ, ΓΑΣΤΡΟ-ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΙΓΟΣΤΕΨΕΙ Η ΔΟΣΗ Η ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ, ΕΚΖΕΜΑ, ΕΛΚΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, (ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΝΥΧΙΔΕΣ). Η ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΑ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ: 50-75 ΓΡ. ΑΛΚΟΛΑΤ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΕΝΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΑΤΟΜΟ, ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 36-370C. ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΔΙΑΡΚΟΥΝ 10-15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 10-15 ΜΠΑΝΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

ΡΙΖΑ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ. ΣΕ ΠΑΚΑ ΤΩΝ 50 ΓΡ. ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ: ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ, ΑΫΠΝΙΑ, ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟ-ΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΓΧΥΜΑΤΟΣ (1:20) ΑΠΟ 1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΦΑΓΗΤΟΥ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. RP. RHIZOMATIS ET RADICIS VALERIANAE 50,0.

 

ΑΛΚΟΛΑΤ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ. ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ 15 ΚΑΙ 25 ML. ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ: ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗ, ΑΫΠΝΙΑ, ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟ-ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Κ.Α.  ΑΠΟ 20–30 ΣΤΑΓΟΝΕΣ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. RP. T-RAE VALERIANAE 25,0.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ:

ΤΣΑΙ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ: 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΜΕ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΡΙΧΝΕΤΑΙ Σ’ ΕΝΑ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΖΕΜΑΤΙΕΤΑΙ ½ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ,- ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΝΕΤΑΙ,- ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ 2 – 3 ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.

ΒΑΜΜΑ (ΑΛΚΟΛΑΤ 1:5) : 50 ΓΡ. ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΕΓΝΩΜΕΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΜΟΥΣΚΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ 250 ΓΡ. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 70 %, Σ’ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΔΟΧΕΙΟ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ 20 – 30 ΣΤΑΓΟΝΕΣ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΤΟΣΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ) 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ 1 ΜΕΡΟΣ ΡΙΖΑΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ, 2 ΜΕΡΗ ΦΥΛΛΑ ΔΥΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ ΚΑΙ 1 ΜΕΡΟΣ ΤΑΞΙΑΝΘΙΕΣ ΛΥΚΙΣΚΟΥ,- ΑΠ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ 1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΦΑΓ. ΚΑΙ ΖΕΜΑΤΙΕΤΑΙ Μ’ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΕΙ ΠΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ½ ΠΟΤΗΡΙΟΥ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

ΦΥΛΑΞΗ:

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΗΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ, ΑΡΓΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ, ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΑ ΑΕΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ. ΣΕ ΣΤΕΓΝΑ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:

Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΟ ΚΡΥΟ, ΘΕΛΕΙ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΑ ΕΔΑΦΗ. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ, ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ. ΤΑ ΑΝΘΗ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ.

 

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

(ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *